Schilderingen koortoegang

Noordzijde – Jan Oosterman 1908
Zuidzijde – Han Bijvoet 1975

 

Locatie
Kathedrale basiliek St. Bavo, Haarlem

Opdrachtgever
Stichting Kathedrale Basiliek St Bavo / Van Hoogevest Architecten

Periode
maart-juni 2014

Project
Conservering en restauratie van twee schilderingen boven de koortoegangen

 

 

 

In de boogvlakken boven de toegangen naar de straalkapellen rondom het koor van de kathedraal bevinden zich twee zeer verschillende decoraties.
Aan de noordzijde een schildering in olieverf op doek door Jan Oosterman (1876-1963) uit 1908 en aan de zuidzijde een bijzondere, onvoltooide schildering van Han Bijvoet (1897-1975) uit 1975.

De schildering van Oosterman, voorstellende de Verering van de Heilige Drie-eenheid door engelen en heiligen, was door de jaren heen zeer vervuild. Een laag roethoudend vuil bedekte de afbeelding waardoor de kleuren niet mooi meer uitkwamen. Daarnaast hadden zouten uit de muur erachter zich door vocht afgezet aan de voorzijde van de schildering.
De schildering is uit zijn nis gehaald en aan voor- en achterzijde gereinigd. Voor het reinigen van de beeldzijde is hiervoor een waterige oplossing met een chelating agent gebruikt, waarmee het vuil eenvoudig en veilig te verwijderen was. Het resultaat was verbluffend.
Na een minimale consolidatie en retouche van de verflagen is er tenslotte een achterkantbescherming aangebracht aan de achterzijde van het spanraam. De aangebrachte polycarbonaatplaten zullen de schildering in de toekomst beschermen tegen vocht en zouten uit de achterliggende bouwmassa.
Met behulp van de medewerkers van BAM Schakel&Schrale is de schildering weer teruggeplaatst in zijn nis.

De decoratie in het boogvlak boven de zuidelijke koortoegang van Han Bijvoet is nooit voltooid. Bijvoet stierf voordat hij deze voorstelling van De Verschijning op de berg Thabor kon afmaken. Wat nu te zien is, is de schets in houtskool op het kale pleisterwerk en enkele ingeschilderde vlakken in KEIM-verf.
Om de de kwetsbare houtskooltekening langer te behouden, was er gevraagd om deze iets te fixeren. Dit is uiteindelijk gedaan met enkele lagen van een onzichtbare en stabiele lijmsoort die over het oppervlak is verstoven.

Comments are closed.