Conservering en Restauratie in Historische Interieurs

Heuft Historische Binnenruimten is gespecialiseerd in de restauratie van geschilderde oppervlaktes in historische interieurs.
Dit kunnen zeer uiteenlopende objecten zijn: van plafond- en muurschilderingen tot (groot formaat) schilderingen op doek en van behangpapier tot goudleer en stucwerk. In de restauratie van historische binnenruimten houd ik mij bezig met alle vormen van geschilderde decoraties en gekleurde afwerkingen op de verschillende ondergronden en dragers die in een interieur te vinden zijn.

Bij de conservering en restauratie van geschilderde oppervlaktes wordt er gezorgd voor de stabiliteit van de verflagen en de drager. Met bijvoorbeeld het verwijderen van oppervlaktevuil, het consolideren van bladderende verf, of de bescherming en versteviging van de drager, kan er gezorgd worden dat het object langer behouden blijft. Vervolgens kunnen ook de esthetische aspecten van een schildering verbeterd worden, zoals met het vullen en retoucheren van lacunes.

In een historisch interieur zijn naast schilderingen en ander decoratief schilderwerk meestal ook andere objecten aanwezig; bijvoorbeeld delicaat houtsnijwerk, lampen, textiel en tegels. Dit kwetsbare erfgoed vereist een specialistische zorg en regelmatig onderhoud is daarbij heel belangrijk. Conserverend onderhoud, o.a. in de vorm van het verwijderen van oppervlaktevuil, werkt als een goede controle van de fysieke conditie van objecten, schilderingen en architectonische elementen. Hierbij kunnen tijdig problemen ontdekt worden en kunnen grote schades en dure restauraties in de toekomst voorkomen worden.

Beheert u een historisch monument met waardevol en kwetsbaar erfgoed? Dan kan ik u helpen met het behoud van uw collectie en u voorzien van conditierapporten en adviezen. Heuft Historische Binnenruimten heeft een breed netwerk van ervaren restauratoren werkzaam in verschillende disciplines, zoals textiel, glas, keramiek, hout en metaal. Afhankelijk van uw collectie kan ik de juiste expertise inschakelen.

Voorbeelden van recente projecten vind u in mijn portfolio.