Kleuronderzoek 20e-eeuws pand

Onderzoek aan de voorgevel

Locatie
Nieuwe Herengracht, Amsterdam

Opdrachtgever
Allard Architecture / particulier

In samenwerking met
Hinke Sigmond Kleuronderzoek, Conservering en Restauratie

Periode
februari – maart 2019

Project
Kleurhistorische inventarisatie van het interieur en exterieur

Dit fraaie pand uit 1910, ontworpen door architect J. W. Hartkamp, geeft bij binnenkomst de eerste aanwijzingen prijs van een rijk en gedecoreerd verleden. Dat het huis gebouwd werd voor een handelaar in natuursteen, is zichtbaar in verschillende kleuren marmer en ander natuursteen, verwerkt in de verkeersgangen en schouwboezems. Maar verdere decoraties zijn in de loop der jaren verdwenen onder de gevolgen van verbouwingen en moderne verflagen.

Alleen door een uitvoerig onderzoek naar de aanwezigheid van historische decoraties en verflagen kon de rijkdom van het interieur worden achterhaald. Bijzondere steenimitaties op de wanden van de entree, donkere houtimitaties op de betimmeringen in de ontvangstkamers, en het uitzonderlijke gebruik van kleur op de gestucte plafonds waren zeer interessante vondsten. Deze decoraties en het gevonden kleurenpalet die tijdens het onderzoek gevonden werden, geven aan dat er met grote zorg aandacht was besteed aan de aankleding van de woning en de samenhang tussen de verschillende elementen in het interieur.
En enkele bewaarde kleurfragmenten aan het exterieur doen vermoeden dat er tevens een eenheid gecreëerd was tussen de binnen én buitenzijde van het gebouw.